Erişkin Hastalarda Hipospadias

Erişkin hastalarda hipospadias, genellikle bebeklik veya çocukluk döneminde fark edilmeyen hafif dereceli vakaları veya önceden tedavi edilmiş ancak tedavinin yetersiz kaldığı durumları ifade eder. İdrar yapma veya cinsel ilişki yaşama sırasında yaşanan sorunlar, hastanın doktora başvurma nedenleri arasındadır. Cerrahi tedavi ile bu hastalık çözüme kavuşabilir.

Erişkin Hipospadias Nedir?

Erişkin hipospadias, erkeklerde doğuştan gelen bir hastalığın erişkin dönemde tedavisinin yapılması ile ilgili bir durumdur. Erişkin hipospadiası, üretranın penisin alt kısmında açılmasıyla karakterize edilen nadir bir durumdur. Erkek bebeklerde doğumdan sonra fark edilebilen bir hastalıktır. Bebeklik döneminde tedavi edilen ancak tamamen düzelmeyen hastalar, erişkin dönemde tekrardan tedavi edilebilir.

Erişkin Hipospadiasının Belirtileri

Erişkin hipospadias genellikle görünür bir belirtiye sahiptir. Bebeklik çağında fark edilen bu durum hafif vakalarda tedavi gerektirmediği düşünülerek erişkin döneme gelince tekrardan doktora başvurulmasına neden olur. Belirtileri aşağıdaki gibi olabilir.

  • Üretra açıklığının yanlış konumda olması
  • Penisin farklı bir şekli ve görünümü
  • İdrar yapmada zorluk yaşamak
  • Cinsel ilişki sırasında olumsuz durumlar yaşamak

Erişkin Hastalarda Hipospadias Tedavisi

Erişkin hastalarda hipospadias tedavisi başlıca; kozmetik, sorunsuz cinsel birleşme ve ayakta işemeyi sağlamak için yapılır. Bir üroloji uzmanı, hastanın durumunu değerlendirir. Hastalığın ciddiyeti tedavinin ihtiyacını belirler. Cerrahi, genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem sırasında üretra, normal yerine getirilir ve penisin dış görünümü düzeltilir. Erişkin hipospadias tedavisi genellikle uzman bir Çocuk cerrahı veya üroloji uzmanı tarafından yönetilir. Her hasta farklı olduğundan, tedavi planı ve sonuçları bireysel olarak değişebilir.

eriskin-hastalarda-hipospadias-tedavisi

eriskin-hipospadias-nedir

Erişkin Hipospadias Ameliyatı

Hipospadias cerrahi onarım, genellikle yaşamın erken dönemlerinde (çoğu yerde yaşamın 6-18. ayları arasında) tercih edilir ve bu durum erişkin yaşamında işeme ve cinsel işlev üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Cerrahi onarımın başarısı, tabii ki hastanın yaşı ve önceki başarısız cerrahi onarımlardan etkilenmiş doku kalitesi ve damar desteğine bağlıdır.

Nadirende olsa, bazı çocukların tedavisi başarılı olamaz ve yetişkinlikte bu anomaliye bağlı sorunlar devam edebilir. Bu tür yetişkin hastalarda, çocuklarda olduğu gibi aynı cerrahi yaklaşımlarla tedavi edilir. Çocuklarda hipospadias onarımının komplikasyon oranı %2-37 arasında değişmekteyken, çocukluk döneminde onarılan ve yetişkinlikte komplikasyonlarla başvuran hastalarda bu oran biraz daha yüksektir (%27-63) Bunun nedeni, zayıf doku kalitesine ve vasküler kaynağa sahip olmalarıdır.

Hipospadias onarımının başarısında, kullanılan teknik, cerrahın tecrübesi, kullanılan malzemelerin kalitesi, hastanın genetiği, kurvatür (penis eğriliği) varlığı, hipospadiasın derecesi ve daha önce geçirilmiş operasyonlar etkilidir. Çocukluk çağında ameliyat olmuş ve sorunları devam eden hastalar bu alanda tecrübesi olan Çocuk Cerrahları ve Ürologları tarafından değerlendirilerek ameliyat edilmeleri gayet makul ve mantıklı bir tercihtir.

Erişkin Hipospadias Tedavisi Sonrası

Erişkin hipospadias tedavisi sonrası iyileşme süreci; işlemin türüne, hastalığın ciddiyetine göre farklı şekillerde ilerleyebilir. Cerrahi işlem sonrasında ilk zamanlar şişlik, morluk, rahatsızlık görülebilir. Bu işlem yapılan genital bölgenin temiz tutulması, hijyenik şekilde temizlenmesi gerekir. Enfeksiyon riski böylece azaltılır.

Erişkin hipospadias tedavisi sonrası cinsel işlev genellikle normale döner. Penisin görünümünün düzeltilmesi, cinsel ilişki sırasında sorun yaşanma olasılığını azaltabilir. Doktorunuzla tedavi sonrası kontrol randevuları yapabilir, hastalığın iyileşme sürecinde olası komplikasyonlardan korunabilirsiniz.

Hipospadias ameliyatı riskli mi?

Hipospadias ameliyatı başarı şansı hafif vakalarda %92-98 iken orta ve ileri derecede ağır vakalarda bu oran %50-80’dir. Hipospadias ameliyatının en sık görülen komplikasyonları üretral fistül ve üretral darlıktır.

Hipospadias ameliyatı olmazsa ne olur?

Hipospadias ileri derecedeyse ve ameliyat olunmazsa, idrar yapmada sorunlar ve cinsel ilişkide zorluklar yaşanabilir.

Hipospadias olanların çocuğu olur mu?

Tedavi gören ve ameliyat edilen hipospadias hastalarında kısırlık görülmez. Ancak hastalık tedavi edilmezse kısırlık riski artmaktadır.

Hipospadias ameliyatı zor mu?

Hipospadias ameliyatı karmaşık vakalarda zor geçebilir. Hastanın tekrardan operasyon olması gerekebilir. Ancak tecrübeli ellerde başarı şansı oldukça yüksektir.

Hipospadias cinsel ilişkiye engel mi?

Hipospadias ile birlikte eğrilik varlığında cinsel ilişki sırasında zorluk ve ereksiyon problemleri yaşanabilir. Ağır vakalarda penis boyu normalden daha kısa olabilir. Hafif vakalar cinsel ilişkiye engel değildir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hipospadias

Hipospadias

Hipospadias, üretral mea adı verilen, çocuğun idrar yaptığı deliğin penisin ucuna değ…

Devamını Oku
peygamber-sunneti-tedavisi

Peygamber Sünneti Tedavisi

Peygamber sünneti, hipospadias hastalığının halk arasında kullanılan ismidir. Pe…

Devamını Oku
hipospadias-turleri

Hipospadias Türleri

Hipospadias, erkek çocuklarda yaşanan doğumsal bir ürolojik hastalıktır. Bebeklerde i…

Devamını Oku
   İzmir Şube
İstanbul Şube
Fiyat Al